U bevindt zich hier:HomeOVER ONS
Dier
- Aquaristiek -
- Huis & Tuin -
- Hengelsport -

Over ons

Historie

Op 20 April 1942 nam Berend Gardebroek (1912-1979) de graanmalerij over van de heer Chris Spijkerboer. Berend Gardebroek was afkomstig uit Oene. Hij was een telg uit de molenaarsgeslacht. Aangezien zijn broers in Oene molenaars waren moest Berend Gardebroek een andere plek zoeken. Dat werd uiteindelijk de de locatie Zuiderzeestraatweg Oost 10-12 te Oostendorp. Kort na aankoop van het bedrijf trad Berend Gardebroek op 15 Mei 1942 in het huwelijk met Jantje Riphagen. Ook zij was afkomstig uit Oene.


Oorlogsjaren:

De oorlogsjaren vormden een spannende tijd. Voor de voedselvoorziening werd er stiekum 'met de steen' gemalen. Op illegale wijze bezorgde Gardebroek met paard en wagenbij zijn klanten. Tijdens de laatste oorlogsjaren werd Berend Gardebroek belast met de voedselvoorziening voor de gemeenten Doornspijk en Elburg en het noodziekenhuis, waar vele geevacueerde zieken uit Arnhem en omgeving werden verzorgd. Een tegenvaller voor Gardebroek was dat de Duitsers in die periode een paard vorderden....Berend Gardebroek was tijdens de bezetting 'plaatsvervangend wijkhoofd' van de luchtbescherming. De illegale raad te Doornspijk achtte hem 'politiek betrouwbaar' en verklaarde tevens dat Gardebroek voldoende stelling had genomen tegen het Nationaal Socialisme.

Werkzaamheden:

In de loop der jaren hebben een aantal knechten bij het bedrijf van Gardebroek gewerkt. Bekende verschijningen waren Henk Junte, en Gerrit Jan Engeltjes, die ook bij Spijkerboer in loondienst waren geweest. Andere knechten waren Hendrik van Loo, Aalt van Kolthoorn, Berend Bruijnes en Gerard van Raalte. Het beurtschip van Klaas Engel uit Elburg voerde vanuit Amsterdam en omgeving onder andere Sojaschroot, tarwezemelen, tarwegries, en lijnkoeken aan voor Gardebroek. Vanaf de Haven in Elburg werden deze producten naar Oostendorp vervoerd en daar verwerkt tot veevoer. De klantenkring van Gardebroek bevond zich voornamelijk in Oostendorp, Oosterwolde, Oldebroek, 't Harde, Hoge Enk en Doornspijk. In 1958 liet Gardebroek als opslagruimte een grote stenen silo bouwen.

Dieptepunt

In 1972 namen zoons Henk en Gerhard Gardebroek het bedrijf van hun vader over. Een bloeiende zaak waar altijd hard gewerkt werd.
Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf is het verongelukken van Gerhard Gardebroek in 1991. Een enorm verlies voor het bedrijf en de famillie.

Tot omstreeks 1985 was het bedrijf uitsluitend gericht op de agrarische sector. Geleidelijk aan ontwikkelde zich daarnaast een hobbyzaak voor huisdieren en tuin en vijverbenodigdheden. Vanwege de inkrimping van de agrarische sectorwas de verwachting dat laatstgenoemde bedrijfstak in de toekomst steeds een belangrijkere plaats zou krijgen.

Sinds 1996 is Bert Gardebroek, de zoon van Henk Gardebroek ook fulltime werkzaam in het bedrijf. 
Door de jaren heen zijn er vestigingen in Biddinghuizen en 't Harde geweest voor een deccenia. Na een enorme uitbreiding en verhuizing van de dierenwinkel naar het Straatje 2a in 2012 zijn de overige vestigingen gesloten en ligt de concentratie in de 1700m2 winkel aan Het Straatje. Door de aankoop van een loods van 800m2 van de toenmalige kruidendrogerij "Crucodo" was dit allemaal mogelijk. 
Op de vestiging Zuiderzeestraatweg is inmiddels "De Bakzolder" ontstaan. Een bedrijf ook gerund door Bert Gardebroek welke voorziet in producten voor de thuisbakmarkt.

Dit bedrijf opereert zowel  groothandel als detailhandel en webwinkel.  (www.bakzolder.nl) 

1949